1. Blinde vinkenzetter?

  • Bob Hoogenboom is heel ondubbelzinnig over accountants (lees het verslag over de Tuacc-bijeenkomst op pag 1. “Jullie opdrachtgevers denken echt op een heel andere manier over jullie,’ en misschien nog wel erger: ‘De wijze waarop accountants op dit moment stelling nemen, grenst aan randdebiliteit
  • Slagter van de VEB stelt dat het tijd is voor een ‘schone accountant’
  • Tuacc (Actieve Kerndomeinen): “Wat doet de NBA? Het is duidelijk dat de NBA sinds november 2010 een missie heeft. Het Plan van Aanpak is heilig verklaard en zal worden uitgewerkt in 2011. Tuacc heeft zorgen dat veel aspecten van Plan van Aanpak via de lijn van meer Toezicht en meer Regels zal gaan. Er is een onderwerp in het Plan van Aanpak dat Tuacc erg aanspreekt: professionele kritische houding.” Zie dit Tuacc Forum Heeft u gemerkt dat NBA een professionele kritische houding meer waardeert dan voorheen?
  • Leen Paape stelt : “De aangedragen oplossingen vanuit politiek en toezichthouders behelzen meer regels en toezicht om de kwaliteit op niveau te krijgen. Zij hebben er geen geloof in dat we zelfstandig in staat zijn dat voor elkaar te krijgen. Het accountantskantoor 2020, hi tech, innovatief, proactief, continuous audit, toegevoegde waarde, enz. enz. Of wordt het een balans van de gemiste kansen?
  • Marcel Pheiffer stelt: “Blijf accountants uitdagen, tarten, leg ze het vuur na aan de schenen. Hou ze scherp  opdat zij excelleren!

Gedetailleerde regelgeving heeft de accountant gedegradeerd tot ‘blinde vinkenzetter’ waar niemand meer verantwoordelijk is en iedere schuld wordt afgeschoven.
Voorstel: geef controlerende en adviserende accountants hun primaire taak terug als ‘vertrouwensman maatschappelijk verkeer’. Hoe: maak alle regelgeving meer principle based door de accountant veel vaker de mogelijkheid te geven: comply or explain. Het mag niet langer zo blijven dat allerlei toezichthouders een accountant tuchtrechtelijk kunnen verwijten onduidelijke regels onjuist te hebben toegepast. Geef iedere accountant meer kans voor zijn eigen uitleg van betere regels zonder directe sancties behalve bij overschrijding van duidelijke grenzen vastgesteld via open en democratisch debat.  Voorbeelden:  1. PE input based als optie 2. IFRS Fair value waarderingen kunnen het zicht op de echte performance van een onderneming ernstig bemoeilijken.

Advertenties

Een reactie op 1. Blinde vinkenzetter?

  1. accuut zegt:

    Soms denk ik, dat accountants meer aandacht besteden aan hun eigen organisatie dan aan die van de cliënten. En het is zo’n mooi beroep. Nu, na 48 jaar nog steeds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s