2. Naakt gekleed?

 • De AFM concludeert: “De kwaliteit van de accountantscontrole moet fundamenteel beter. Er is een fundamentele gedragsverandering nodig om de kwaliteit van de accountantscontrole te verbeteren”. De AFM gaat maatregelen nemen tegen verschillende BIG Four kantorenNa de kredietcrisis doet de AFM best zijn best. Waarom dan niet eerder gewaarschuwd voor de grote risico’s in de financiele sector?
 • Conclusie Commissie de Wit: “De commissie ondervroeg 39 mensen op hoorzittingen, van wie Wellink van DNB als enige de eer had tweemaal te worden gehoord. Vrijwel iedere ondervraagde kwam met een schuldige van de kredietcrisis. Accountants waarschuwden niet vooraf. Kredietbeoordelaars – op winst gerichte ondernemingen – verdienden te veel met het geven van rapportcijfers. Hun oordelen over de veiligheid van banken en leningen klopten niet. Bankiers begrepen hun producten niet, te hoge bonussen stimuleerden roekeloos gedrag. Toezichthouders faalden, wetgevers luisterden niet naar de sector en politici deden niets met de zorgen van De Nederlandse Bank. Amerikanen leefden te veel op de pof en beleggers joegen alleen rendementen op de korte termijn na.” Bron: NRC. Is de wereld sindsdien verandert? Nee dus. Meer details hier.
 • “Het knoeiwerk van het accountantsberoep in gemeente- en provincieland is ongelofelijk.” Uit een onderzoek van de rekenkamer Amsterdam blijkt dat sommige opmerkingen van Verhoef terecht waren. Er is sindsdien weinig veranderd. B&W en de gemeenteraad Amsterdam doen er niets aan.  Accam voorzover bekend ook niet. Bij andere gemeentes waarschijnlijk een soortgelijk verhaal.
 • Hans Hoogervorst (IASB voorheen AFM): “Uiteindelijk gaat het bedrijven, waar ook ter wereld, altijd om de bottom line. Het is opvallend dat lobbyisten vanuit alle hoeken van de wereld bijna altijd hetzelfde willen. Ze willen allemaal dat het management relatief makkelijk ‘steady earnings’ kan presenteren. Dat is overal in de wereld populair.” Is dat dan fout als het de doorzichtigheid van de cijfers verbetert?   Maakt IFRS en fair value accounting het bedrijven juist niet makkelijker om via ingewikkelde en soms tegenstrijdige voorschriften ‘steady earnings’ te bereiken waardoor de doorzichtigheid van de cijfers vermindert? Wordt het doel van IFRS en fair value accounting om  onderlinge vergelijkbaarheid te vergroten, wel bereikt?
 • Code voor Accountantsorganisaties: “Concurrentievervalsing of goede bedoelingen?”
 • “Zowel Actal als de lobby erkennen dat berekeningen bij het advies, waarbij wordt gesproken over miljoenen extra kosten voor het bedrijfsleven, “vanuit de accountantslobby komen”

Toezichthouders, regelgevers en accountants staan machteloos in een woelige complexe wereld, naakt gekleed in de kleren van de keizer. Verzet van accountants tegen steeds complexere regelgeving die accountants degradeert tot ‘blinde vinkenzetters’, is de enige optie om het vertrouwen  van het publiek terug te winnen. Hoe: Laat iedere accountancyspecialisatie zijn eigen regels opstellen voor zichzelf en publiekelijk en juridisch verzet plegen tegen onzin en onduidelijkheid in regelgeving.  Voor controlerende accountants is nodig dat de NBA het verzet tegen scheiding advies/controle lobby en vóór verplichte jaarrekeningcontrole etc. moet opgeven. Een of meerdere ledengroepen die wettelijke controles doen kunnen beter zorgen voor minder soorten duidelijker verklaringen, meer weergave van feitelijke werkzaamheden en meer focus op de echte risico’s (a. liquiditeitsrisico’s: financiers -centrale banken, bankiers, kapitaalmarkten- die het vertrouwen opzeggen b. grote fraudes) i.p.v. uitvoerige en daardoor nietszeggende risicoanalyses via welk model dan ook.

Advertenties

Een reactie op 2. Naakt gekleed?

 1. accuut zegt:

  Het is ook niet zo eenvoudig. En als we al denken een specialist te zijn: Zijn we dat dan ook? Of ontwikkelt de markt zich (terecht) sneller dan ons beroep?
  Het is jammer, dat accountantsverklaringen klantgericht – en niet publieksgericht zijn. Een soort eenheidsverklaring. Alleen naam cliënt en kantoor wijzigen. En als de cijfertjes kloppen zijn de verklaringen voor een maffioso organisatie en die van een kerkgenootschap exact gelijk. Geen wonder dus, dat …….
  Als accountants zijn we in staat om wat krom is recht en wat recht is krom te buigen. Wat jammer, dat we dan niet in staat zijn om wat krom is krom te noemen en wat recht is recht te noemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s