3. Kop van Jut?

Het is goed dat derden, helaas altijd achteraf,  acties ondernemen nu de NBA al jaren consequent weigert grote kantoren voor de tuchtrechter te slepen.  Bij sommige zaken (DSB, Philips Pensioenfonds, Innoconcepts, LCI, Weyl) is duidelijk dat mogelijk wel aan alle regelgeving is voldaan maar zeker niet aan de verwachting van het publiek over het optreden van de accountant. De accountant is kop van jut geworden. Grote fraudes zijn niet ontdekt (Philips Pensioenfonds, Innoconcepts, Weijl, LCI), aanstormende liquiditeitsproblemen (DSB) zijn niet publiekelijk gesignaleerd evenmin als bij Fortis. De accountant moet de vertrouwensbreuk herstellen!
Hoe:  In al deze probleemgevallen werkte het bestuur vermoedelijk mee aan het ontkennen van fraude of evt. liquiditeitsrisico’s.  Dan is het technisch moeilijker fraude (Philips Pensioenfonds, Innoconcepts, Weijl, LCI) te ontdekken. Bij aanstormende liquiditeitsproblemen (DSB, Fortis) veroorzaakt signaleren van aanstormende liquiditeitsproblemen het liquiditeitsprobleem. Hoe de rechter daarover denkt en of dat terecht is blijft voorshands nog onduidelijk maar hoe dan ook ziet het publiek zijn verwachtingen beschaamd.
Accountants hadden ook nooit het produkt ‘verklaring’ of ‘assurance’ mogen verkopen in deze procesbeluste on line maatschappij zonder deze axiomatische voorbehouden te expliciteren. De verwachtingen van het publiek en de politiek over de toegevoegde waarde van de ‘verklaring’ of ‘assurance’ moeten dus sterk gematigd worden door deze axiomatische voorbehouden systematisch te expliciteren en zo individuele accountants(kantoren) de gelegenheid te geven juist op deze axiomatische voorbehouden te excelleren in hun onderzoek, toelichting en track record.

Advertenties

Een reactie op 3. Kop van Jut?

  1. accuut zegt:

    Daar kunnen wij niet bij: Als de check staat ophouden met denken. Is dat niet de eer van de accountant te na? Er zit wat goed fout en we kunnen dat niet alleen oplossen. Maar we kunnen wel een opdracht weigeren. En wie dat niet kan moet eens rondkijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s